bryggeri og økologisk landbrug

Det Våde Får og Tolykkegård

På det økologiske landbrug Tolykkegård lige uden for Helsinge ligger Det Våde Får – et håndværksbryggeri, hvor man fremstiller øl helt fra bunden. Det er “fra jord til glas”.
HVEM?

Tolykkegård og Det Våde Får drives af brygmester Henrik Koch og hans kone Marianne Johnsen. Besøger du gården og/eller gårdbryggeriet, er det Henrik og Marianne, der byder velkommen. Alt efter årstid og arrangement skænker de hjemmebrygget øl, mjød eller måske most af hjemmedyrkede æbler.

Møder du Det Våde Får på din lokale ølfestival eller markedsdage, kan du også risikere at støde ind i deres entusiastiske ølambassadør Jan Koch eller sparringsbryggeren Henrik Paludan-Mørk.

Marianne, Henrik og deres børn flyttede til Tolykkegård i 1992, før da boede de i et hus med et enkelt børneværelse i Bagsværd. Det var helt oplagt at kombinere nødvendigheden af mere plads med ønsket om, at ungerne skulle vokse op i grønne omgivelser og få mudder på bukserne og jord under neglene!

Det økologiske landbrug Tolykkegård danner derfor i dag rammen om mange aktiviteter: bryggeri, fåreavl, æbleplantage, kvægavl, bistader, osv.

Det Våde Får - ølfestival - håndværksbryggeri - Gribskov Spisekammer
HVAD?

Det Våde Får er et håndværksbryggeri, som ligger på Tolykkegård i Nordsjælland. Her brygges øl, der fremmer nærvær, hygge og latter samt inspirerer til samtale om gode råvarer og lokalt producerede fødevarer.

Gårdbryggeriet fremstiller øl efter princippet “fra jord til glas”. Her fremstilles øl helt fra bunden (jorden) – kornet er hjemmedyrket, ligesom Henrik selv malter og rister det. Humle dyrker de også, det samme gør sig gældende for en stor del af de krydderurter, der anvendes i brygningen. Der bruges i videst muligt omfang lokale produkter. Økologiske, hvis det kan lade sig gøre.

Sortimentet inkluderer klassikere som ale, IPA og bock med et twist. Men også en masse spændende nye varianter som f.eks. den forfriskende og syrlige terasseøl Framboise. Eller Sambucus, der er brygget på ølandshvedemalt og tilsat hyldeblomster plukket i gårdens hegn. Samt den russisk inspirerede sommerøl Kvassish, som, udover at være brygget på egen bygmalt og økologisk humle, er tilsat generøse mængder ristet hvedebrød fra den lokale restaurant Rabarbergaarden.

bryggeri øl etiketter det våde får
Et lille udpluk fra Det Våde Fårs sortiment

Fra bryggeriet sælges også den hjemmebryggede mjød, krydret øleddike og forfriskende sodavand efter egen opskrift. Det er også muligt at hyre brygmesteren til brygkurser, fredagsbar, ølsmagning, private fester samt firmaarrangementer.

Gården består af en æbleplantage med økologiske æbler, hvor bekæmpelsen af skadedyr som mosegrise samt bortskaffelsen af nedfaldsæbler forestås af et hold dedikerede vietnamesiske hængebugsvin. Selvsamme grisebasser nyder often godt af resterne fra bryggeriet. Bestøvning står hæren af ihærdige honningbier for.

På Tolykkegårds økologiske marker vokser flere forskellige sorter maltbyg, ølandshvede og tritikale. I engene græsser Hereford-kvæg side om side med nøjsomme får af racen Charollais. Der produceres og sælges både økologisk oksekød og lammekød, hjemmepresset honning fra egne bikuber, æblemost fra plantagen, øleddike, mjød og selvfølgelig øl på flaske og fad.

Produkterne fra Det Våde Får og Tolykkegård kan købes mange steder i kommunen, f.eks. hos Kødsnedkeren og Butik Bakkegaarden.

HVOR?

ADRESSE
Græstedvej 28
3200 Helsinge

TELEFON
Mobil:
20 65 48 77

MAIL
henrik@tolykkegaard.dk

BESØG DET VÅDE FÅRs

GRIBSKOV SPISEKAMMER

HVEM ER VI?

Forening med fokus på udvikling, produktion og afsætning af lokalt producerede fødevarer i Gribskov kommune.

FØLG MED

Gribskov Spisekammer er på Facebook. Her poster vi lejlighedsvist om medlemmerne, nyheder og arrangementer.