vinmark i annisse

Garbolund
Naturvin

På Garbolund arbejdes der målrettet på at producere ægte, dansk naturvin. Vinmarkerne drives derfor efter økologiske principper, og der bruges ingen former for kunstgødning eller sprøjtegifte.

HVEM?
Vineventyret Garbolund blev startet i 2003 af jurist og hobbylandmand Jette Haugaard, da hun satte 950 vinstokke på en til formålet velegnet skråning på sin ejendom i Annisse.
 
Vinproduktionen drives og ejes i dag i fælleskab med Rigmor og Bertel. Rigmor Westh Baagøe er læge og en af ildsjælene bag pilgrimsruten Esrum-Tisvildevejen. Store planer og produktioner er heller ikke fremmed kost for Bertel Baagøe, som er logistik-, plan- og produktionschef for Roskilde Festival.
 
Rigmor og Bertels børn deltager også aktivt i både pasning og høst af vinmarkerne, sidstnævnte sammen med omkring 40 frivillige – venner, bekendte, folk fra lokalområdet og tilrejsende vinentusiaster.
HVAD?

Naturvinen er et helt specielt produkt, der produceres uden tilsætningsstoffer, filtrering eller anden manipulation – en ren vin med en ren smag. Det har sat Garbolund i en position som frontløber inden for danske naturvine. Garbolund producerer således i dag en sublim naturvin med en unik smag af det danske klima og de særlige forhold på Garbolund.

Garbolunds oprindelige vinmark ligger på sydsiden af bakken “Baunen”. Det er lige ud til Helsingevej nord for Annisse. Vinstokkene vokser dermed med rødderne i helligt vand. Ved foden af bakken ligger helligkilden Snokilde nemlig. Snokilde er desværre drænlagt i dag, men sagnet siger, at Abbed Vilhelm fra Æbelholt Kloster velsignede kilden, så dens vand fik helbredende egenskaber.

Faktisk har Dronning Margrethe I ejet jorden, kilden ligger på. Det var efter sigende hendes mening at opføre et nonnekloster, men det blev opgivet. Godt det samme, fordi i dag ligger der en ægte, dansk vingård.

Druehøst på Garbolund

Garbolunds druer håndplukkes og håndsorteres omhyggeligt efter den langsomme modning i de lange, lyse sommerdage. Det danske klima er koldere end mange af de andre lande, hvor der produceres gode vine, og det gør, at vinen får sin helt egen karakter. Dels grundet den langsommere modning, dels den særlige jord og det unikke klima, vi har i Danmark.

Samarbejdet med Rigmor og Bertel har betydet, at drømmene og visionerne for vinmarkene i Annisse er vokset og udvidet. Produktionen skal op i professionel størrelse, og der udvides pt. med et større vineri. Gården er allerede et stop på den lokale pilgrimsrute. Planen er faktisk, at Garbolunds vinmarker skal være et formidlingscenter med mange aktiviteter for både turister og lokale vinentusiaster.

Centralt er selvfølgelig – nu som altid – produktionen af rigtig god vin i parløb med naturen.

HVOR?

ADRESSE
Helsingevej 7
3200 Helsinge

TELEFON
Mobil:
61 42 32 71

MAIL
haugaard@garbolund.dk

BESØG GARBOLUNDs

GRIBSKOV SPISEKAMMER

HVEM ER VI?

Forening med fokus på udvikling, produktion og afsætning af lokalt producerede fødevarer i Gribskov kommune.

FØLG MED

Gribskov Spisekammer er på Facebook. Her poster vi lejlighedsvist om medlemmerne, nyheder og arrangementer.